Život u Valpovu, ljudi koji ga čine, njihove priče, moja sjećanja iz djetinjstva i neki kreativni pokušaji...

srijeda, 15. srpnja 2015.

Šegrtovanje u brijačnici-Jozo Alšić

 Susjed Jozo Alšić, o kojemu ste već mogli čitati u ranijim postovima, bio je šegrt u brijačnici i danas se vrlo rado sjeća svoje mladosti...

Jozo i ja 2010.


Rođen 15.11.1945., od majke Kate i oca Tome Alšića.
U Osijeku je završio Školu učenika u privredi, smjer frizer, koju je pohađao tri dana u tjednu, a išao je biciklom jer drugi izbor nije imao. Njegova ljubav prema biciklima nastavila se i dalje,  u vrijeme kada sam bila dijete i kada sam ga često promatrala kako iznosi iz podruma svoje ljubimce, čisti ih, popravlja i isprobava. Kaže da je jednom prilikom prešao 186 km, vozeći od Valpova do Našica, pa natrag do Osijeka pa do Bizovca nekoliko puta...


**
1962. Zorica Biuklija kćerka; Stjepan Biuklija, vlasnik brijačnice; Jozo Alšić, šegrt


Brijačnica se nalazila u Matije Gupca ulici, preko puta gostionice Slavonac, na samom raskrižju. Vlasnik je bio Stjepan Biuklija, otac nedavno preminulog bocanjevačkog župnika, također Stjepana Biuklije.


Žuto označeno polje-nekadašnja brijačnica


Proveo je dvije godine u brijačnici kao šegrt, s 18 godina otišao je u vojsku, a kada se vratio jedno je vrijeme radio kao vodoinstalater i limar kod Ružmana, a jedno vrijeme i u svojoj struci, kao frizer. Na kraju se zaposlio u kombinatu u Belišću te tamo dočekao mirovinu nakon 32 godine rada. 

***
Dok smo bili djeca, Jozo nas je sve redom šišao i ponekad su znali dolaziti neki njegovi poznanici na šišanje. Nažalost, život ga je odveo u nekom drugom smjeru, ali mi ćemo se uvijek sjećati njegovih škara, četkice i ogrtača. 





Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)